V deníčku maminky a miminka za 5. měsíc, jsem vám slíbila, že napíšu článek o zavádění příkrmů, takže jestli se taky ztrácíte ve všech těch "odborně" psaných příručkách o zavádění příkrmů, pokusila jsem se sepsat všechny mnou načtené informace do jednoho (snad srozumitelného) článku.
Nekojící maminky začínají od ukončeného 4. měsíce, což znamená, když oslavíte 4 měsíce. Kojící maminky začínají nejdříve ale od ukončeného 6. měsíce, protože zavádění alergenů není třeba dříve. Ale ani nekojící maminky nemusí příkrm zavádět ve čtvrtém měsíci. Je to pouze jejich volba, pokavaď tedy miminko nevykazuje zvýšený zájem o jídlo a po umělém mléčku přibírá správně. Emička sice přibírala krásně, ale když jsme jedli my, mysleli jsme, že nás sní. :D
Se zaváděním příkrmů jsme tedy začali od ukončeného 4. měsíce a první otázka, kterou jsme si kladli byla jakou zeleninou začít. Většina maminek začíná s mrkvičkou, ale jelikož Emily první 3 měsíce života trpěla kolikou, chtěli jsme něco "lepšího pro bříško". Zvolili jsme tedy dýni, ta oproti mrkvi nestaví a opravdu se po ní nedostavili žádné problémy. Zelenina se zavádí jako první z toho důvodu, že kdyby jste miminku jako první podali ovocný příkrm, může dojít k tomu, že zeleninku pak bude odmítat. Ovoce je pro ně samozřejmě chuťově přijatelnější. Někdo také jako první zavádí kašičky - u těch platí ale stejné riziko jako u ovoce. Nicméně je to samozřejmě každého volba a i kašička je důležitá kvůli postupnému zavádění lepku. A tedy také obecně po kašičce miminka lépe spí. My jsme po nějaké době od zavedení zeleninových příkrmů začali zavádět na noc nemléčné kašičky, ale pouze v malém množství a přidané do lahve, nikoli podávané ze lžičky. Ze lžičky jsme dávali až po zavedení masozeleninových příkrmů.
A teď k postupu. V jakémkoli případě podáváme vždy jednu zeleninu po dobu alespoň 2-3 dnů. Je to kvůli testování potencionálních alergenů. Přibližně po měsíci od zavedení zeleninových příkrmů, začneme s masem - opět pomalu a testujeme 2-3 dny. Maso by se od této doby mělo podávat 5-6x týdně. Místo masa se pak může uvařit k zelenině vařený vaječný žloutek. Po tom, co si miminko zvykne na masozeleninové příkrmy, můžeme začít podávat ovocné příkrmy v podobě svačinek.
Co se týče snědeného množství, ze začátku sní dítě tak 3 lžičky, některé méně, některé více. Postupem času se to dítě naučí jak se lžičkou, tak s chutí, a sní celý oběd. Do té doby po obědě nebo svačině vždy dokojíme nebo dokrmíme umělým mlékem.
Teď bych chtěla věnovat malý odstavec tomu, co se se zavedením příkrmů mění. První je určitě stolička. Nejspíš bude hustější nebo úplně pevná a taky už to nebude vonět tak přijatelně jako předtím. :D Kdyby se po něčem objevil průjem s příměsí hlenu nebo vyrážka na bříšku, většinou to značí nějakou alergii. Taky se mění pitný režim a nyní potřebuje miminko mnohem víc tekutin než předtím, proto je důležité stále dostatečně kojit nebo častěji nabízet vodu/čaj. Nu a v neposlední řadě hygiena v kuchyni. Všichni asi víte, že se prodávají speciální gely na mytí lahviček a podobně. Houbičku na nádobí pak zbavíte bakterií, když ji dáte na necelou minutu do mikrovlnky.
Pro příklad: u nás vypadá jídelníček asi takto: Ráno po probuzení dostane malá mléčko, pak ovocnou přesnídávku (většinou sní 150ml) + čaj nebo, když sní méně tak udělám ještě 100ml mléka. Pak má oběd + čaj, cca 3 hodinky po obědě dostane opět přesnídávku + vodu a večer před spaním kašičku. V noci pak vstává na mléko.
Jinak druhy masa, zeleniny a ovoce, které můžete v daném věku dítěti dávat najdete tu. Já si ale prostě zašla do obchodu a koukla se na příkrmy ve skleničkách - co v nich je a od jakého věku.
Příprava domácích příkrmů
Na mém instagramovém profilu se hodně z vás všimlo, že malé příkrmy vařím doma. Obecně jí chutnají mnohem více než ze skleniček. Nevím moc čím to je, vždycky jsem si myslela, že v těch skleničkách je to nejlepší z nejlepších, ale něco jí na těch domácích prostě chutná víc.
Nicméně teď ke všem těm otázkám, jak jídlo připravuji, skladuji a podobně. Takže: nejdříve si samozřejmě nakoupím kvalitní čerstvou zeleninu, maso či ovoce. Doma si zeleninu očistím a oškrabu. (Při přípravě domácích zeleninových příkrmů musíte dávat pozor na dusičnany. Ty se vyskytují nejvíce v příliš velké nebo naopak příliš malé zelenině a ve slupkách. Dalších 30% dusičnanů se vypaří při dušení zeleniny.) Potom si zeleninu nakrájím na menší kousky a nechám dusit do měkka. Je lepší příkrmy uvařit na páře než ve vodě. Uchovají v sobě tak všechny vitamíny. Po změknutí rozšlehám do hladka a přidám malou lžičku kvalitního olivového oleje.
Nu a teď ke skladování. Nakoupila jsem si větší plastové formičky na led a rozšlehanou zeleninu(maso, ovoce) dala jednoduše do nich a nechala zamrazit. Po zmražení je vyklepu, dám do sáčku a na sáček si napíšu co je to za zeleninu a kdy jsem ji vařila. V mrazáku můžete příkrmy uchovávat 2 měsíce. (Tuhle super radu jsem převzala od youtuberky Lucie. Její kanál najdete zde.)
Když potom připravuji oběd, vyndám si pár kostiček masa a nějaké zeleniny, a v lednici nechám rozmrazit. Ohřeju v mikrovlnce a podávám. Přílohu k tomu vařím ten den čerstvou.
A toť celé kouzlo domácích příkrmů. Budu upřímná: není to hotové hned, zabere to celkem dost času a je z toho řádný binec v kuchyni. První 3 pytlíčky jsem dělala 4 hodiny a uklízela další hodinu. Ale pozitivní věc: v rámci možností víte, co svému miminku dáváte, většině to lépe chutná a je to mnohem levnější. =)
S láskou, Nikol. =*
Komentáře
Okomentovat