Od 6. měsíce
Zeleninové pyré - obecně
Pyré z jakékoli zeleniny doporučuji vždy připravovat dušením. Dušením se zbavíte většiny dusičnanů a téměř veškeré vitamíny zůstanou v zelenině. Po podušení jednoho nebo více druhů zeleniny, rozmixujeme a pro zjemnění (dle děťátka) přidáme čistou převařenou vodu, aby bylo pyré hladké.
Při vaření se dusičnany (ale i vitamíny) dostávají do vody.
Místo vody můžete také přidat trochu kojeneckého či mateřského mléka.
Zeleninová polévka
1 mrkev, petržel (celer až od 8-12 měsíce, záleží na alergiích), 2 kolečka pórku, 2 růžičky květáku. Vše krátce podusíme kvůli dusičnanům a poté dáme vařit. Rozmixujeme s dostatečně velkým množstvím zeleninového vývaru.
Do polévky můžeme přidat i vaječný žloutek, který vaříme minimálně 10 minut.
Králík s mrkví a cuketou
1 mrkev, kousek petržele (nemusí být), 100g cukety a 30g králičího masa. Vše dusíme do měkka. (Mrkev většinou déle.) Rozmixujeme - můžeme přidat trochu převařené vody.
Pokud jste s příkrmy začínali až v 6tém měsíci, petržel zatím nedávejte.
Kuřecí s mrkví a bramborem/cuketou
20g kuřecího masa, půl větší mrkve, 2 malé brambory (kus cukety), oloupeme, očistíme a dáme dusit. Vše rozmixujeme a přidáme lžičku olivového oleje.
Máslová dýně s rýží
Máslovou dýni vydlabeme a pečlivě dusíme (cca 35 minut).
Mezitím uvaříme rýži a společně rozmixujeme nebo dýni nastrouháme a vmícháme rýži.
Kuskus s krůtím masem, brokolicí a cuketou
2 větší růžičky brokolice, kousek cukety a 30 g krůtího masa dáme dusit. Mezitím klasicky připravíme kuskus. Maso a zeleninu rozmixujeme a přidáme kuskus a trochu převařené vody.
Dýňová polévka
Dýni vydlabeme a dusíme (cca 15 minut). Přidáme 1 malý brambor.
Vyjmeme dýni a dáme vařit (cca 25 minut) - do vody přidáme 1/2 lžičky olivového oleje. Odlijeme část vody a přidáme 30ml kojeneckého nebo mateřského mléka. Rozmixujeme.
Pro lepší chuť můžeme na vrch od 8mého měsíce přidat na kousíčky nakrájený a osmahnutý pórek.
Květák s vejcem a bramborem
2 růžičky květáku a 2 menší brambory očistíme, nakrájíme a dáme dusit. Po změknutí rozmixujeme a přidáme trochu převařené vody.
Žloutek vaříme minimálně 10 minut a rozmačkáme do připravené zeleniny.
Květák s bramborem a kuřecím prsem
2 růžičky květáku, 20g kuřecího prsa a 2 menší brambory očistíme, nakrájíme a dáme dusit. Květák a kuřecí maso dáme ještě vařit do malého množství vody, abychom si připravili jemný vývar. Po té vše rozmixujeme nebo jen rozmačkáme.
Králičí maso s batátovým pyré
30g králičího masa a batát očistíme (batát oloupeme) a dáme dusit (cca 20 minut). Po změknutí vyjmeme, rozmixujeme a přidáme trochu převařené vody a pár kapek kvalitního olivového oleje.
Špenát s cuketou a jehněčím masem
Očistíme si špenátové listy, odřízneme řapíky a nakrájíme (natrháme) na kousky. Cuketu okrájíme, očistíme a dáme dusit společně se špenátem. 30g jehněčího masa očistíme, nakrájíme a dáme dusit k zelenině.
Po změknutí vyjmeme, přidáme 30ml kojeneckého či mateřského mléka a rozmixujeme.
Bramborová kaše s krůtím prsem
30 g krůtího prsa a 2 brambory oloupeme a dáme dusit/vařit. Hotové brambory vyjmeme, přilejeme 30ml kojeneckého nebo mateřského mléka a rozmixujeme společně s masem. Nakonec přimícháme 1 lžičku kvalitního olivového oleje.
Od 8. měsíce
Kuřecí prso s mrkví a bramborem
20g kuřecího masa omyjeme a chvilku dusíme, po té dáme vařit.
Krůtí prsa s bramborovou kaší a květákem
2 brambory oloupeme a dáme dusit/vařit.
Brokolice s kuskusem a vajíčkem
2 větší růžičky brokolice omyjeme a odkrojíme stonky - dáme dusit.
Svíčková
15-20g hovězího masa nakrájíme na kostičky, krátce osmahneme na kousku másla, zalijeme vodou a necháme dusit. Mezitím si podusíme ve stejném poměru mrkev a petržel. Po té přidáme k masu a chvilku povaříme.
Krůtí s rýží a řepou
Řepu očistíme a dáme vařit (cca hodinku než změkne).
Zapečený kuskus se zelinou a telecím masem
30g telecího, půl mrkve, 1 růžičku brokolice, 1/3 petržele, 1 růžičku květáku a kousek cukety nakrájíme na drobné kousky nebo rozstrouháme a krátce podusíme.
Batátová kaše s jehněčím a cuketou.
30g jehněčího, batát a cuketu ve stejném poměru dáme dusit. po změknutí vyjmeme batáty, přidáme 30ml kojeneckého nebo mateřského mléka a rozmixujeme.
Kuřecí na mrkvi, šťouchaný brambor
1 mrkev očistíme, oloupeme a dáme celou dusit (cca 10 minut). Po té vyjmeme, nastrouháme a osmahneme na pánvi společně s nadrobno nakrájeným kuřecím masem (20g). Přidáme 2 lžíce vody.
Jáhly s cuketou a králičím masem
Jáhly propláchneme, dáme vařit vodu, podložíme jáhly síťkami a vaříme 25 minut. Cuketu a králičí maso očistíme a dusíme. Pro chuť můžeme přidat trochu pórku nebo petržele. Po změknutí vyjmeme, rozmixujeme či rozmačkáme a přidáme jáhelné vločky.
Lilek s jehněčím masem, omáčkou a těstovinami
Lilek očistíme a dáme dusit. Maso dáme na pánev spolu s pórkem a malým kouskem petržele, krátce osmahneme a po té zalejeme trochou vody. - necháme dusit (cca 25 minut). Tím nám tam vznikne jemná omáčka. Mezitím si připravíme těstoviny a vše společně rozmixujeme nebo rozmačkáme.
Zahradní zelenina s telecím masem
30g telecího masa osmažíme na kousku kvalitního másla. Zahradní zeleninu (mrkev, pórek, petržel, cuketu, kousek kedlubny, kousek okurky - vše nebo v libovolné kombinaci) očistíme, okrájíme a dáme dusit. Po změknutí přidáme na 5 minut k masu a vše společně rozmačkáme.
Cizrna a cuketa se špaldovými těstovinami.
Cizrnu propláchneme a dáme klasicky vařit. Stejně tak těstoviny. Cuketu oloupeme, nakrájíme a dáme dusit. Po změknutí vše vyjmeme, přidáme trochu vody z cizrny a lžičku olivového oleje, a rozmixujeme. (Doporučuji mixovat, aby cizrna miminku nezaskočila.)
Fenykl s rýží a mrkví
1 mrkev a fenykl očistíme, a dáme celé dusit. Mezitím si uvaříme 1 lžíci rýže spolu s kouskem kvalitního másla. Po změknutí vyjmeme, zeleninu nastrouháme a přidáme rýži - tu můžeme ještě důkladně rozmačkat vidličkou nebo rozmixovat.
Červená řepa s pohankou
Kuřecí prso s mrkví a bramborem
20g kuřecího masa omyjeme a chvilku dusíme, po té dáme vařit.
1 mrkev a 2 menší brambory oloupeme, očistíme a dusíme. Přidáme dvě kolečka pórku a po změknutí krátce povaříme spolu s masem.
Nakonec vyjmeme, rozmixujeme, přidáme 3 lžíce vývaru a pár kapek kvalitního olivového oleje.
Krůtí prsa s bramborovou kaší a květákem
2 brambory oloupeme a dáme dusit/vařit.
Přidáme jednu květákovou hlavičku (stonek odřízneme - je hodně nadýmavý).
2 kolečka pórku rozkrájíme a osmahneme na olivovém oleji nebo kousku kvalitního másla a přidáme 30g nakrájeného krůtího prsa.
Brambory vyjmeme, přilejeme 30ml kojeneckého nebo mateřského mléka a rozmixujeme. Maso na pórku a květák můžeme rozmixovat spolu s kaší nebo podávat na kousíčky.
Brokolice s kuskusem a vajíčkem
2 větší růžičky brokolice omyjeme a odkrojíme stonky - dáme dusit.
Po 10ti minutách brokolici vyjmeme a dáme vařit spolu s kuskusem a vaječným žloutkem. Žloutek se musí vařit alespoň 10 minut aby byly odstraněny všechny bakterie. Bílek se do 1 roku dětem nedává.
Nakonec přidáme půl lžičky olivového oleje.
Svíčková
15-20g hovězího masa nakrájíme na kostičky, krátce osmahneme na kousku másla, zalijeme vodou a necháme dusit. Mezitím si podusíme ve stejném poměru mrkev a petržel. Po té přidáme k masu a chvilku povaříme.
Bezvaječné nebo špaldové těstoviny uvaříme klasicky.
Vše vyjmeme, rozmixujeme a přidáme 2 lžíce bílého jogurtu a trochu vývaru.
Krůtí s rýží a řepou
Řepu očistíme a dáme vařit (cca hodinku než změkne).
Mezitím uvaříme lžíci rýže a 30g krůtího prsa.
Uvařenou řepu vyjmeme, oloupeme a odkrojíme přibližně 90g.
Vše rozmixujeme. Olej není tentokrát potřeba, řepa je dost šťavnatá, takže jídlo bude dostatečně hladké.
Zapečený kuskus se zelinou a telecím masem
30g telecího, půl mrkve, 1 růžičku brokolice, 1/3 petržele, 1 růžičku květáku a kousek cukety nakrájíme na drobné kousky nebo rozstrouháme a krátce podusíme.
Po té vše ještě osmahneme na pánvi společně s pórkem.
Uvaříme kuskus a vše společně zapečeme v troubě.
Pokud miminku nevyhovují kousky můžeme ještě důkladně rozmačkat.
TIP! Výborný recept i pro dospělé!
Batátová kaše s jehněčím a cuketou.
30g jehněčího, batát a cuketu ve stejném poměru dáme dusit. po změknutí vyjmeme batáty, přidáme 30ml kojeneckého nebo mateřského mléka a rozmixujeme.
Kuřecí na mrkvi, šťouchaný brambor
1 mrkev očistíme, oloupeme a dáme celou dusit (cca 10 minut). Po té vyjmeme, nastrouháme a osmahneme na pánvi společně s nadrobno nakrájeným kuřecím masem (20g). Přidáme 2 lžíce vody.
Mezitím si podusíme 2 brambory a 4 nakrájená kolečka pórku. Po změknutí rozmačkáme.
Jáhly s cuketou a králičím masem
Jáhly propláchneme, dáme vařit vodu, podložíme jáhly síťkami a vaříme 25 minut. Cuketu a králičí maso očistíme a dusíme. Pro chuť můžeme přidat trochu pórku nebo petržele. Po změknutí vyjmeme, rozmixujeme či rozmačkáme a přidáme jáhelné vločky.
Lilek s jehněčím masem, omáčkou a těstovinami
Lilek očistíme a dáme dusit. Maso dáme na pánev spolu s pórkem a malým kouskem petržele, krátce osmahneme a po té zalejeme trochou vody. - necháme dusit (cca 25 minut). Tím nám tam vznikne jemná omáčka. Mezitím si připravíme těstoviny a vše společně rozmixujeme nebo rozmačkáme.
Zahradní zelenina s telecím masem
30g telecího masa osmažíme na kousku kvalitního másla. Zahradní zeleninu (mrkev, pórek, petržel, cuketu, kousek kedlubny, kousek okurky - vše nebo v libovolné kombinaci) očistíme, okrájíme a dáme dusit. Po změknutí přidáme na 5 minut k masu a vše společně rozmačkáme.
Cizrna a cuketa se špaldovými těstovinami.
Cizrnu propláchneme a dáme klasicky vařit. Stejně tak těstoviny. Cuketu oloupeme, nakrájíme a dáme dusit. Po změknutí vše vyjmeme, přidáme trochu vody z cizrny a lžičku olivového oleje, a rozmixujeme. (Doporučuji mixovat, aby cizrna miminku nezaskočila.)
Fenykl s rýží a mrkví
1 mrkev a fenykl očistíme, a dáme celé dusit. Mezitím si uvaříme 1 lžíci rýže spolu s kouskem kvalitního másla. Po změknutí vyjmeme, zeleninu nastrouháme a přidáme rýži - tu můžeme ještě důkladně rozmačkat vidličkou nebo rozmixovat.
Červená řepa s pohankou
Řepu očistíme a dáme vařit (cca hodinku než změkne). Pohankovou lámanku propláchneme a dáme vařit s kouskem másla.
Řepu po změknutí oloupeme a rozstrouháme. Přidáme uvařenou pohanku.
Pstruh s brokolicí a bramborovou kaší.
Filety ze pstruha pečlivě omyjeme a osušíme. Pánev si vymažeme máslem a pstruha smažíme opravdu pomalinku (cca 25 minut). po 3-5ti minutách otáčíme a dle potřeby přidáme trochu másla. Můžeme péct i v troubě. Mezitím si oloupeme a očistíme brambory a dáme dusit. Přidáme 1 větší růžičku brokolice. (Místo brokolice může být třeba i květák či cuketa.) Brambory po změknutí vyjmeme, přidáme 30ml kojeneckého či mateřského mléka a rozmixujeme. Hotovou rybu pečlivě probereme a případně vyjmeme všechny kosti. Přidáme rozmačkanou brokolici.
Komentáře
Okomentovat